Nov 5, 2010

Nov 4, 2010

Hari Kedua

Hari kedua ni produk yang terhasil adalah ribbon embroidery. Susah jugak nak membentuk bunga rose seperti yang diingini. Sakit la jugak jari jemari ni sebab selain nak cepat, kain yang digunakan jenis yang susah nk tembus. Manik-manik yang dijahit pulak sebenarnya hendak menutup kecacatan yang terdapat pada reben tu sebab terkoyak sedikit kesan tersalah tusuk dan sebagainya. Macam janggal aje bila sedikit je manik di situ kan? Jadi penambahan manik di beberape tempat lain yang tidak cacat, macam penambah rencah sahaja. Apapun, akhirnya sentuhan produk tidak kecundang... hahahha.
ini lah hasilnya...ribbon embroidery

Program 1 hari , 1 produk., Hari pertama= bunga reben

Bukankah pengunaan  IT ada lah suatu yang mengagumkan jika digunakan dengan penuh peradaban dan betul?  Apatah lagi penggunaan Facebook. Sebelum ini Mass pengguna Myspace, tapi kesannya tidak berapa sangat. Tapi apabila adik Mass mengesyorkan membuka akaun Facebook dua tahun lepas kalau tak silap, untuk mencari kawan-kawan sekolah yang menghilang entah ke mana, Facebook telah menjadi suatu yang begitu penting kepada Mass sehingga kini.
setiap paket mengandungi 5 kuntum yang berharga RM10

Bertemu semula kawan lama dan baru adalah suatu perkara yang sangat menarik pernah berlaku dalam hidup. Perkara yang terbaru berlaku adalah menyertai group online di Facebook kelolaan Ruzila Kasim. Sebenarnya, I like all kind of craft.. tapi masih tak pasti yang mana paling dekat di hati. Sekarang ni tengah kemaruk dengan folkart. Dalam masa yang sama tengah buat ribbon embroidery. Apa yang pasti, semuanya hobi yang mahal belaka. Sebelum ini gila dengan scrapbooking, tapi Mass suka buat kad seperti yang Mass buat produk untuk hari ke 3.

Group online kelolaan Ruzila ni bertema program 1 hari , 1 produk. Setiap ahli yang ada dalam group berusaha untuk menghasil kan apa sahaja produk dan setiap hari gambar-gambar produk yang terhasil akan ditayangkan di wall group ini.

Adalah sukar pada mulanya untuk memikirkan produk yang berlainan pada setiap hari. Apa yang Mass lakukan adalah mencatitkan pada setiap hari itu produk yang dipikirkan akan di hasilkan. Perkara itu menjadi dibuah fikiran apabila pada hari ketiga mendapat kesukaran untuk mencari idea penghasilan produk.

Ternyata, semua ahli yang berada didalam group adalah sangat berbakat dan menghasilkan produk yang cantik dan original.

Untuk hari pertama, walaupun lewat, tapi berjaya menghasil kan bunga reben untuk jualan di Ebay. Setiap satu paket ada 5 bunga reben yg berlainan. Payah juga nak menghasilkan manik ditengah reben tu. Mungkin manik-manik harus dijahit diatas kain lain kemudian barulah dijahit diatas bunga reben tersebut.




Muka saya dalam majalah DAPUR!!



IMPIANA -dapur bulan Okt-Dis 2010, ada muka sayalah!! hahaha. tapi bukan seorang, ramai tu... sila la beli majalah tu di pasaran kalau nak tau dengan lebih lanjut lagi.

Oct 10, 2010

Today, 10.10.10

Nice date. I were at Alor Setar since yesterday evening.had a lovely time here.just watch the wedding of the year of datuk sheikh muzaffar and datin dr halina. Nice wedding must say, but the dress for the cake session is not that nice to my eyes.she would wear rather nicer cutting and more catches the eyes. Anyway may be that was her taste of a beauty.?!
I haven't put on words into this blog like for ages. It's not that I hate or didn't have stories but I just couldn't find time for it. Sometimes my broadband just can't mingle with my pc and laptop. Sometimes, I was with games in facebook.that's how I am lacked of time.
Today, I am trying hard to get online my blog as the beautiful date -10.10.2010, will only be in another like a hundred of coming years. Is that true?. Tell me if I were wrong.
On TV3 this evening aired live a wedding of a
a Malaysian astronaut. So grand and looks peacefully in that PICC at putrajaya. The bride and groom march to the grand room with a happier and excitement faces.

Well, for sure they were indeed happy...

Jul 1, 2010

HAPPY BIRTHDAY!




Well, this year I turn 40th....not yet, I have another two months to celebrate it. Along the way, I am creating a friends birthday card which is the same age as mine. This is a birthday card for my dear friend Farah Diba. I really admire her for the first time I saw her at my secondary school. Wait!... hahaha... don't get me wrong okay?.. I admire for her nice attitude. By the way, she is pretty too.. till now she is absolutely fabulous. Thats why I wish her a fabulous birthday on the card. I hope that she like it. Actually I wanted to send the card earlier before her birthday, yup!.. today is her birthday. But I am making a ribbon embroidery for her that yet to completed. So many things I would like to do but there's so little time for me.. hahaha.. because I am stuck on playing games in FB!!.. so horrible.... how addicted!... ok ok I decreased my desire of playing games... later!...